Hjälpmedel – självständig förflyttning

Utprovning av första rullatorn på Barnmottagningen. September 2017.
Vide var inte helt nöjd, det var läskigt att stå själv.

Föräldraansvar

Alla hjälpmedel som vi har fått utskrivna till Vide har vi som föräldrar fått be om. Det ställer stora krav på att man som förälder vet vilka hjälpmedel som finns och att man kan argumentera för sin sak.

Nu i efterhand tänker jag att Vide hade haft stor nytta av både ståskal och gåstol, men inget av dessa hjälpmedel erbjöds. Och vi visste inte heller om att de fanns. Jag är ändå väldigt tacksam över de hjälpmedel som Vide har haft, utan dem hade det tagit mycket längre tid för honom att lära sig att gå.

Den gula rullatorn

Vide fick sin första rullator när han var ett och ett halvt år gammal. Eller cykel som min mamma sa när hon tyckte rullator kändes fel att säga. Walker är kanske ett roligare namn men vi har hela tiden sagt rulle!

Den första rullen som Vide fick var den gula. Det finns många finesser på den som gör att man kan öka svårighetsgraden efterhand, bland annat backstopp och möjligheten att bromsa hjulen.

Här har Vide precis lärt sig att ta ett par steg själv utan att någon håller i rullen. November 2017.
Perfekt att träna på att svänga medan storebror tränar. Crossfit Ibex Mars 2018.
Modell för Our Normals webshop. Världskulturmuseet november 2018.

Den blåa rullatorn

Till slut blev Vide så duktig med den gula rullatorn att svängradien blev ett hinder. Vi bad därför om att få en smidigare inomhusrulle.

Sjukgymnasten ville egentligen inte skriva ut en rullator som man kör framför sig, något om att det inte ger ett naturligt steg. Men för Vide var den blåa rullen frihet!

Vide på Hop N Pop med sin nya blåa rullator. December 2018.
Vide utforskar korridorerna på habiliteringen. Februari 2019.
Textilmuseet i Borås. Februari 2019.

Länge använde Vide den blåa rullen inomhus och den gula rullen utomhus. Sen en tid tillbaka går Vide utan stöd mellan möbler inomhus och genom att hålla någon i handen utomhus.

Rullstol

Rullstol är det ingen från sjukvården som har nämnt överhuvudtaget. Det var jag som började titta efter vilka alternativ som finns när Vide började bli för stor för barnvagnen. Att vi kommer behöva transportera honom sittande länge, om inte alltid, är uppenbart.

Med Vides syndrom MAN1B1-CDG följer balansrubbning, låg muskeltonus och en synnedsättning. Orken tar därför snabbt slut. Vide tar ofta sikte på närmaste soffa, eller blir sittande i vagnen.

Från början hade jag inte alls rullstol i tanken utan var i första hand intresserad av de barnvagnar modell större som habiliteringen har i sitt sortiment.

Vi vill såklart att Vide ska gå själv så mycket som det är möjligt, en rullstol kändes därför laddat. Rullstolar är så tydligt förknippat med handikapp och det tog ett tag att vänja sig vid tanken. Nu är jag enbart positiv, vilka möjligheter en rullstol skulle kunna ge honom!

Utskrivning av hjälpmedel

Det är tyvärr inte så enkelt att det bara är att be om en rullstol. Rullatorerna har vi fått genom sjukgymnasten men rullstol måste en arbetsterapeut skriva ut. En kontakt vi saknade när jag frågade efter rullstol i somras.

Nästan ett halvårs väntetid på att få träffa arbetsterapeuten för ett hembesök och sedan två månaders väntan för att få komma till hjälpmedelscentralen för utprovning.

Reglerna säger dessutom att för att arbetsterapeuten ska få skriva ut en rullstol för självständiga körare måste brukaren sitta i rullstolen större delen av dagen.

Egentligen är den enda rullstolen Vide kan få ett otympligt åbäke som han inte kan köra själv och som aldrig hade fungerat ens som transportrullstol på grusvägarna hemma hos oss.

Men tack vare att Vide så tydligt visade att han både kunde och var motiverad att köra rullstolen blev arbetsterapeuten mycket mer positivt inställd. Nu håller vi tummarna för att utskrivningen går igenom!

Hjälpmedelscentralen

Som oftast i nya miljöer fick Vide ett utbrott redan i väntrummet. Det är inte första gången muta i form av kakor från personalrummet används för att lugna Vide. Aldrig på mitt initiativ, men det fungerar, så varför inte.

Den första rullstolen vi fick prova satt Vide visserligen bra i, men han kan inte köra den själv och komforten för den som ska gå bakom var katastrofal.

Sedan plockades den rullstol som syns på bilderna fram, vilken skillnad! Lättare i vikt och enklare att svänga med. Går att montera isär och tar liten plats under transport.

Vide överraskade både mig och arbetsterapeuten genom att förstå hur han skulle göra för att driva rullstolen framåt efter bara några få minuter. Så stolt mamma!

Vide hjälper till att ställa in rullstolen. Hjälpmedelscentralen januari 2020.
Utprovning av rullstol. Hjälpmedelscentralen januari 2020.

4 kommentarer på ”Hjälpmedel – självständig förflyttning

  1. Jag tycker det är konstigt att föräldrar ska behöva be om hjälpmedel. Sjukvården borde ligga steget före och komma med alternativ.
    Tänk alla föräldrar som inte vågar fråga eller orkar be om hjälp.
    Hoppas att det blir bra för Vide!

    1. Panthera. 😊 Hjulen är special, personalen på hjälpmedelscentralen bytte från de vanliga. De är gjorda just för att man inte ska kunna få in några fingrar emellan. 👍🏻

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *